In deze nieuwsbrief willen we enkele gedachten met je delen over zelfzorg. Zelfzorg speelt een essentiële rol in ons welzijn, maar wordt vaak gemakkelijk over het hoofd gezien als het einde van het jaar nadert.

Met deze update hopen we je enkele tips te geven die waardevol kunnen zijn op weg naar de feestdagen.

De feestdagen kunnen gepaard gaan met een gevoel van opwinding en verwachtingen over wat de vakantieperiode zou kunnen brengen en de ervaringen die je zou kunnen opdoen. Het zijn vaak de triggers die een golf van negatieve emoties kunnen veroorzaken, waardoor je overweldigd wordt door angst, paniek of zelfs wanhoop. Daarom is het essentieel om tijdens de feestdagen tijd vrij te maken voor zelfzorg.

Zelfzorg kan je helpen jouw stress te verminderen, je op jou best te voelen en te genieten van tijd met jouw familie, vrienden en niet te vergeten onze viervoeters.  Je vraagt je misschien af hoe je tijd kunt maken voor zelfzorg in een toch al overbelaste periode, maar de tijd nemen om voor jezelf te zorgen hoeft niet het zoveelste punt op je lijstje te zijn. Zelfzorgpraktijken kunnen je helpen stress en burn-out klachten te voorkomen en je helpen beter voorbereid te zijn op omstandigheden die emotioneel leed kunnen veroorzaken, zodat er ruimte ontstaat om te genieten van de dingen die het belangrijkst voor je zijn.

Jezelf organiseren

Wanneer je de tijd neemt om jezelf te organiseren, kan een lijst je helpen prioriteiten te stellen die belangrijk voor je zijn. Zo’n lijst kan je helpen je angst te verminderen en een gevoel van voldoening te creëren.

Het maken van een lijst, het stellen van vervaldata en het beperken van het aantal taken per dag kunnen je ook helpen structuur aan te brengen in een chaotische tijd. Om jouw lijst te maken, kun je bijvoorbeeld beginnen met het opschrijven van de punten die moeten worden afgehandeld en zet ze vervolgens op volgorde van prioriteit. Het kan ook nuttig zijn om grotere punten op te delen in kleinere, beter beheersbare taken.

Probeer realistisch te zijn over wat en wanneer je jouw taak kunt voltooien en vergeet niet om flexibel te blijven voor de dagen dat dingen niet volgens plan gaan, en het belangrijkste is dat je tijd voor jezelf inplant om jouw innerlijke zelf te koesteren. 

Jouw grenzen stellen

Tijdens de vakantie kan het gemakkelijk zijn om jezelf op te rekken door overal ja op te zeggen. Door te beperken met welke verplichtingen je instemt en door selectief te kiezen om niet deel te nemen aan zo ongeveer alles waar je je uitgeput of gestrest bij voelt, kun je je vakantiebeleving verbeteren en de kans krijgen om echt te genieten van wat voor jou het meest waardevol is.

Grenzen stellen en begrijpen wanneer je nee moet zeggen kan een krachtig zelfzorginstrument zijn dat je kan helpen je grenzen aan te geven, een burn-out te voorkomen en je welzijn te verbeteren. Neem, indien mogelijk, de tijd om te bepalen aan welke activiteiten je wilt deelnemen en wijs, indien nodig, beleefd activiteiten af die je niet kunt bijwonen of die jouw angstig of bezorgd maken.

In het begin kan het een uitdaging zijn om jouw grenzen kenbaar te maken. Onderzoek welke grenzen op dit moment voor jouw het belangrijkst zijn en introduceer ze langzaam in jouw leven wanneer dat mogelijk is. Het maken van een lijst, zoals hierboven aangegeven, kan je helpen jouw grenzen te leren kennen. In het begin kan het een beetje ongemakkelijk zijn. Probeer vriendelijk voor jezelf te blijven, ook als het niet lukt.

 

“Alle kleine stapjes die je zet, tellen in de loop van de tijd allemaal op en elke stap die je zet, stuwt je dichter naar het verkennen van het stellen van gezonde grenzen, zodat je verbonden blijft met jezelf en de mensen van wie je houdt.”

Esther

Familie dynamiek

De meeste familiedynamieken kunnen problematisch zijn. Tijdens de feestdagen kunnen deze uitdagingen nog groter worden en emotionele en mentale problemen veroorzaken. Of het nu gaat om onopgeloste meningsverschillen, het verlangen naar een overleden dierbare of het omgaan met een moeilijk familielid, er zijn zelfzorg tools die je kunt gebruiken om de emotionele nood in deze situaties te verminderen.

Elk gezin heeft zijn eigen unieke omstandigheden en het omgaan met verschillende familierelaties, is een proces dat zich in de loop der tijd ontwikkelt. Een evenwicht vinden tussen jouw behoeften en die van jouw gezin kan een moeilijke taak zijn.

Eerlijk communiceren met jouw relaties en jouw behoeften kenbaar maken is een van de eerste stappen die je kunt nemen om gedrag dat je als storend ervaart te veranderen. Je kunt ook proberen passende emotionele of fysieke grenzen te stellen om jouw welzijn te beschermen en negatieve gedragspatronen te identificeren die je wilt vermijden.

Het kan ook nuttig zijn om te (h)erkennen dat sommige familieleden het wellicht lastig vinden om te veranderen.

Neem de tijd om voor jezelf te beslissen wat je bereid bent te aanvaarden of hoe je wellicht even kunt weggaan uit een situatie die te schrijnend is. Er is moed voor nodig om de confrontatie met je familie aan te gaan, en door je eigen unieke set copingvaardigheden te ontwikkelen, kun je je beter voorbereiden op omstandigheden die zich kunnen voordoen.

Triggerrs Managing your triggers

En dan hebben we onze triggers…

Triggers houden vaak verband met je gedachten, ervaringen of herinneringen aan een traumatische of onaangename gebeurtenis in je leven. Onderzoeken wat je triggers zijn en (h)erkennen wat voor emoties ze kunnen oproepen, kan je helpen om uitdagende situaties in goede banen te leiden.

Je kunt jouw emoties en lichaamsreacties op deze triggers opmerken en, indien mogelijk, een moment nemen om een zelfzorg tools toe te passen, zoals bijvoorbeeld aarden, dit kan helpen deze effecten te verminderen, terwijl je jouw gevoelens erkent en jezelf wat extra vriendelijkheid toont.

Het kan nuttig zijn om na te denken over welke gebeurtenissen, mensen of situaties voor jou een trigger-moment kunnen veroorzaken en te kijken of je kunt vaststellen wat je grenzen en beperkingen zijn en hoe je gezonde grenzen kunt stellen en handhaven om je comfortabel en veilig te voelen in jezelf en in je omgeving.

Een eenvoudige aardingsoefening; breng je aandacht naar je voeten en beweeg ze een beetje. Je kunt dit doen door naar je voeten te kijken (met je ogen open) of met je ogen dicht, je aandacht brengen naar het bewegen van je voeten, voor een paar seconden kan al een verschil maken.

Tijd voor zelfreflectie

En dus … Nu het jaar ten einde loopt, is het misschien een goed moment om na te denken over het afgelopen jaar. Misschien kun je een moment vinden om op een rustige plaats te gaan zitten en de goede en moeilijke momenten van het afgelopen jaar op te schrijven. Of misschien heb je een meditatie practice waarbij je af en toe stilstaat bij de gebeurtenissen in het leven.

Je zou jezelf kunnen vragen;
Wat zou je willen achterlaten dat jouw eigenlijk niets meer brengt?
Wat zou je willen meenemen of verder onderzoeken in 2023?

Reflecteren kan je zelfbewustzijn vergroten, je een beter inzicht geven in je emotionele gezondheid, helpt je ontwikkelen en groeien, en kan houvast bieden bij het vervullen van je dromen. Al met al helpt tijd nemen om af en toe te reflecteren je met je gezondheid. Hier tijd voor nemen is een geweldige manier van zelfzorg.

Wij hopen dat deze tips je zullen helpen bij de uitdagingen waarmee je te maken kunt krijgen nu het einde van het jaar nadert.

Moge het een zachte herinnering voor je zijn om lief te zijn voor jezelf wanneer je het moeilijk hebt. Dit zijn de momenten waarop je zelfzorg kunt beoefenen, op jouw reis naar genezing.

Het ga je goed

Warme wensen
Het Trauma Sensitive Yoga Nederlands Team