Mirjam, (niet haar echte naam) ademt langzaam in en uit voor enkele ronden eenvoudige adamhalingsoefeningen voordat ze moet stoppen. Beelden te eng voor haar om te beschrijven en overweldigend.

Samen besluiten we om over te gaan op eenvoudige Trauma Sensitive Yoga oefeningen; Mirjam wordt zich bewust van haar spieren, merkt weerstand in haar lichaam op en stopt wanneer ze te opgewonden raakt.

Hoewel eenvoudige yoga houdingen voor de meesten van ons gemakkelijk en rustgevend klinken, vertegenwoordigen ze enorme vooruitgang voor Mirjam die zich jaren geleden afsneed van elke connectie met haar lichaam en haar emoties.

Mirjam is een overlevende van kindertrauma, en haar onvermogen om haar emoties onder controle te houden, haar lichaam te vertrouwen of een zinvolle en liefdevolle relatie te vormen, is een veel voorkomende cluster van bijwerkingen die samenhangen met een complexe posttraumatische stressstoornis.

Hoe je omgaat, met hoe je je voelt in de nasleep van dergelijke gebeurtenissen, bepaalt het niveau van trauma dat zich in het lichaam nestelt.

“The memory of trauma is imprinted on the human organism … I don’t think you can overcome it unless you learn to have a friendly relationship with your body.” Bessel van der Kolk

Trauma Sensitive Yoga kan een groot verschil maken voor overlevenden van trauma’s zoals Mirjam.

Peace!
Esther