© Zsolt Kudich / National Geographic

Welkom bij de Trauma-Sensitive Yoga Nederland Nieuwsbrief Maart 2022

Wij zijn bedroefd over het nieuws van het zoveelste conflict, en willen een ogenblik stilstaan bij het onvoorstelbare lijden dat zo dicht bij velen van ons plaatsvindt.

In één nacht is de wereld voor velen van ons veranderd, waardoor we een nieuw perspectief hebben gekregen op alles waar we dankbaar voor moeten zijn. Het zien van deze pijn en dit lijden heeft ons meer bewust gemaakt van de gevolgen van trauma’s en het belang van steun en hulp aan mensen in nood. Onze onderlinge verbondenheid brengt begrip voor het verlangen naar vrede en het delen in het verdriet dat door zovelen wordt gevoeld. Een dergelijk conflict kan je ook een onveilig gevoel geven en je zorgen maken over wat de toekomst in petto heeft en wij moedigen je aan deze gevoelens te onderkennen en misschien met iemand te praten als je het gevoel hebt dat de last van de zorgen te groot is om in je eentje te dragen.

Wij wensen allen die door het conflict zijn getroffen sterkte voor vandaag, hoop voor morgen en vrede voor alle tijden.

Trauma-sensitieve yoga is effectief voor het verbeteren van de psychologische symptomen van vrouwen en mannen die bijvoorbeeld interpersoonlijk geweld hebben overleefd. Verbeteringen kunnen bestaan uit een vermindering van de ernst van de symptomen van posttraumatische stress-stoornis, een vermindering van de ernst van symptomen van depressie en angst.

Overlevenden van traumatische ervaringen die aan traumasensitieve yoga doen, hebben aangegeven een toename te varen in gevoelens van veiligheid en agency, hogere eigenwaarde en zelfcompassie, afgenomen gevoelens van isolatie, grotere gevoelens van ontspanning, en een groter gevoel van controle over hun eigen lichaam.

Wennen aan de drukte na corona en weer contact maken met collega’s,

buren, vrienden en je sociale leven

Veel mensen vinden het fijn dat alles weer open is. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd en het kan ook moeilijk zijn om weer aansluiting te vinden bij al die drukte inclusief sociale verwachtingen.  We hebben gemerkt dat mensen het moeilijk vinden om hun sociale leven weer op te pakken, nu bijna alle corona-regels weg zijn. Ze voelen zich eenzaam of willen hun volledige (werk-social) schema niet terug. Ons sociale leven werd op zijn kop gezet door de coronapandemie en we moesten ons allemaal aanpassen. Vrienden konden elkaar niet meer ontmoeten, of vonden dat moeilijker. Kennissen die verder van elkaar verwijderd waren, spraken elkaar soms helemaal niet meer en gezinnen waren meer op elkaar aangewezen.

Terwijl sommige mensen het heerlijk vonden om een lege agenda te hebben, voelden anderen zich eenzaam. Bovendien is het niet altijd gemakkelijk om met veranderingen om te gaan, en in de afgelopen twee jaar hebben we ons vaak moeten aanpassen aan de coronaregels. Wat je ook tegenkomt in je leven, één ding is zeker: dingen veranderen. In zekere zin is verandering de enige constante factor. Natuurlijk is de ene verandering de andere niet. Een nieuwe shampoo uitproberen is iets heel anders dan een verhuizing, of zoals we in de coronatijd meemaakten, waarbij er veel tegelijk van ons werd gevraagd. Maar ook verandering zoals het verbreken van een relatie of het overlijden van een familielid.

We weten allemaal dat verandering constant is, maar vinden het moeilijk om erop te reageren. Zelfs als een verandering positief is, reageert ons brein op een verwarrende manier. Misschien kan kan jij je een positieve verandering herinneren die je in jouw leven hebt meegemaakt. Sommigen van ons voelen stemmingswisselingen na een positieve verandering. Mensen denken niet echt na over de impact van verandering omdat ze ervan uitgaan dat ze het beter aankunnen dan ze eigenlijk kunnen.

Verandering triggert vaak een stressrespons in ons lichaam. Dat is niet iets wat je kunt uitschakelen, maar je kunt er wel mee leren omgaan. Nu bijna alle coronaregels zijn afgeschaft, is het tijd om ons sociale leven opnieuw onder de loep te nemen. En dat leidt tot nieuwe aanpassingen en misschien kijken en leren doseren wat we echt willen en wat we eventueel los kunnen laten. Veel mensen zijn alleen of eenzaam, het is gebruikelijk in onze samenleving over de hele wereld.

Sommige mensen zijn het liefst elke dag onder de mensen, anderen vinden het ook fijn om alleen te zijn. Als je een netwerk hebt om op terug te vallen, is het ook aantrekkelijk om alleen te zijn. Maar dat geldt niet voor mensen die dat netwerk niet hebben en zich toch eenzaam voelen. Zij zien mensen hun oude leven weer oppakken en worden geconfronteerd met hun eenzaamheid.

Misschien als je om je heen kijkt, zie je wellicht een buurman of collega, en kun je een vriendelijk gesprek beginnen, waarbij je bedenkt dat het voor sommige mensen fijn is om weer de aanpassingen te doen en dat het sociale leven weer op gang komt, maar anderen vinden het moeilijk en vinden de sociale druk te groot.

Als je even tijd hebt, een moment voor jezelf om na te denken over wat je echt belangrijk vindt. De meeste mensen nemen niet genoeg tijd om zichzelf te leren kennen en om uit te zoeken wat belangrijk voor hen is. Je kunt beter met veranderingen omgaan als je er tijd voor maakt, ook nu alles weer open is.

Ben je iemand die het moeilijk vindt om met de veranderingen in het leven om te gaan, nu alles weer open is. Als je het moeilijk vindt om het in je eentje aan te kunnen, kijk dan of je hulp kunt krijgen. Blijf er niet mee rondlopen. En schaam je er niet voor dat je eenzaam bent of je eenzaam voelt, want het komt veel voor en daar ben je niet alleen in.

Met Vrede,

Trauma Sensitieve Yoga Nederland team